Rambla Principal nº 10 bis, 1º 3ª, Vilanova i la Geltrú

Trastorns de l’ATM i bruxisme

Existeixen una sèrie de malalties relacionades amb l’articulació temporomandibular o ATM (que relaciona la mandíbula amb la resta del crani) els símptomes més freqüents són dolor a la zona de les oïdes o en la musculatura masticatòria  i poden anar acompanyats de sorolls en obrir o tancar la boca o també ocasionalment poden presentar-se dificultat o bloqueig per obrir o tancar la boca.

Entre les seves causes més freqüents poden trobar-se mals hàbits que facin treballar de més l’articulació, com mossegar-se les ungles, mastegar xiclet o mossegar llapis o bolígrafs, també són molt importants l’estrès excessiu i el bruxisme.

El bruxisme  és el premer o o carrisquejar involuntari de les dents durant la nit o fins i tot durant el dia, s’estima que fins a un 80% de la població ho pot patir en algun moment de la seva vida.

Les seves conseqüències poden ser contractura de la musculatura masticatòria, dolor en la ATM (es localitza prop de l’oïda) i a la llarga desgastos i fractures de les dents que poden portar a la seva pèrdua.

Dins del tractament d’aquesta patologia, és fonamental realitzar un correcte diagnòstic del pacient i veure on està la causa per així poder corregir-la. En casos de dolor agut i fort es poden utilitzar medicaments antiinflamatoris i en els casos que es requereixi, s’optarà per la fisioteràpia i/o es realitzarà una fèrula de descàrrega.

La fèrula de descàrrega és una fina funda de resina dura i transparent que s’usa durant la nit i està dissenyada de manera que les dents encaixin de la manera més natural per a l’articulació. Gràcies a això, la musculatura masticatòria relaxa i així s’evita el apretament i carrisquejar de les dents. Per això el pacient es despertarà més relaxat i les dents deixaran de desgastar-se.

Preguntes freqüents:​

És normal que de tant en tant la mandíbula faci algun soroll en obrir o tancar, però si aquest soroll ve acompanyat d’altres símptomes com a dolor, bloqueig de la mandíbula o limitació de l’obertura bucal, s’ha de consultar a un especialista.

El bruxisme és el premer o o carrisquejar involuntari de les dents durant la nit o fins i tot durant el dia, s’estima que fins a un 80% de la població ho pot patir en algun moment de la seva vida.

Dins del tractament d’aquesta patologia, és fonamental realitzar un correcte diagnòstic del pacient i veure on està la causa per així poder corregir-la. En casos de dolor agut i fort es poden utilitzar medicaments antiinflamatoris i en els casos que es requereixi, s’optarà per la fisioteràpia i/o es realitzarà una fèrula de descàrrega.

La fèrula de descàrrega és una fina funda de resina dura i transparent que s’usa durant la nit i està dissenyada de manera que les dents encaixin de la manera més natural per a l’articulació. Gràcies a això, la musculatura masticatòria relaxa i així s’evita el apretament i carrisquejar de les dents. Per això el pacient es despertarà més relaxat i les dents deixaran de desgastar-se.

Desplaçat dalt de tot