Rambla Principal nº 10 bis, 1º 3ª, Vilanova i la Geltrú

Periodòncia

La periodòncia és la branca de l’odontologia que tracta les malalties dels teixits que envolten a la dent, és a dir la geniva, l’os alveolar i el lligament periodontal.

Dins d’aquestes malalties destaquen dues:

La gingivitis: Caracteritzada per la inflamació i el sagnat de la geniva, es tracta amb una neteja professional.

La periodontitis (piorrea): On a més d’inflamació i sagnat, es produeix la pèrdua de l’os que envolta a la dent produint a la llarga mobilitat i sent la causa més freqüent de pèrdua dentària en la població adulta.

Aquestes malalties estan causades per la presència de bacteris i carrall en la geniva, altres factors que poden influir són el tabaquisme, la mala higiene o malalties com la diabetis.

Un dels problemes d’aquestes malalties és que no produeixen dolor fins que estan en fase molt avançada, és per això que les visites i controls periòdics són fonamentals per diagnosticar-les en fases més inicials, sobretot en persones que els seus familiars hagin perdut dents per aquesta causa a edats primerenques ja que existeix un factor genètic molt important en l’aparició de la malaltia periodontal.

Els símptomes que poden indicar la seva presència solen ser sagnat de la geniva en raspallar-se o en mastegar, malament alè (halitosi), sensibilitat al fred, mobilitat dental o en fases més avançades, supuració de la geniva o abscessos dentals.

gingivitis

El tractament de la malaltia periodontal es basa en l’eliminació dels bacteris que la causen i la millora de la higiene del pacient i comprèn tres fases:

  • En primer lloc, diagnòstic, on s’avalua l’estat actual mitjançant mesuraments i radiografies i on s’ensenya al pacient a raspallar-se correctament.
  • En segon lloc, els raspats de totes les dents per eliminar la tosca i la placa bacteriana, podent necessitar cirurgia en algun cas.
  • Finalment, en ser la periodontitis una malaltia crònica, s’han de fer visites de manteniment periòdiques per monitoritzar l’estat de les genives del pacient i eliminar la tosca que es vagi formant entre visites. Amb una sola visita de raspats no solucionem el problema, solament alleugem els símptomes durant poc temps.

Preguntes freqüents:​

  • En primer lloc, diagnòstic, on s’avalua l’estat actual mitjançant mesuraments i radiografies i on s’ensenya al pacient a raspallar-se correctament.
  • En segon lloc, els raspats de totes les dents per eliminar la tosca i la placa bacteriana, podent necessitar cirurgia en algun cas.
  • Finalment, en ser la periodontitis una malaltia crònica, s’han de fer visites de manteniment periòdiques per monitoritzar l’estat de les genives del pacient i eliminar la tosca que es vagi formant entre visites. Amb una sola visita de raspats no solucionem el problema, solament alleugem els símptomes durant poc temps.

Sí. El factor decisiu perquè es perdi os al voltant de les dents ve condicionat per la genètica així que les persones que tinguin familiars propers (pares, germans) que hagin perdut moltes dents a edats primerenques, se’ls moguin o estiguin rebent tractament per a la malaltia periodontal han de fer-se una revisió per comprovar si també la tenen, ja que quan abans  es diagnostiqui, millor serà l’evolució.

És de les malalties més freqüents dins de la raça humana ja que la gingivitis afecta en algun moment a gairebé la totalitat de la gent i la periodontitis pot afectar a 1 de cada 2 persones majors de 35 anys.

Els símptomes que poden indicar la seva presència solen ser sagnat de la geniva en raspallar-se o en mastegar, malament alè (halitosi), sensibilitat al fred, mobilitat dental o en fases més avançades, supuració de la geniva o abscessos dentals.

No, ja que el raspall no arriba als espais entre dent i dent, és per això que haurem d’utilitzar raspalls interproximals o seda dental almenys una vegada al dia per evitar que es quedin restes de menjar aquí.

En ser una malaltia produïda per bacteris, i aquests bacteris viure sempre en el mitjà bucal, sempre pot tornar a aparèixer. Per això s’ha de ser acurat amb la higiene dental diària i fer les visites de manteniment perquè no es torni a reproduir.

Si, sempre que estigui controlada, és a dir que tingui una bona higiene i que acudeixi a les visites periòdiques.

Desplaçat dalt de tot