Rambla Principal nº 10 bis, 1º 3ª, Vilanova i la Geltrú

Odontopediatria

La salut bucal és Una part important dins de la salut en general del nen, per això és important visitar l’odontopediatra des de els primers anys de vida.

Degut a l’estructura de les dents de llet, les càries progressen més ràpidament, arribant abans al nervi. Per això és molt important realitzar controls periòdics per que no arribin a fer mal.

Els motius que poden fer necessària la visita al dentista són des de dents mal posicionades, forats foscos a les dents, inflamació de les genives o qualsevol tipus de cop rebut a les dents.

Finalment, mencionar que un bon odontopediatra ha de mostrar a més a més d’uns coneixements mèdics excel·lents, comprensió i empatia al pacient perquè es trobi còmode i acudeixi al dentista sense por.

Preguntes freqüents:​

Sí, Perquè:

Eliminant la càries en un estadi inicial, evitarem que aquesta progressi i pugui arribar a la polpa de la dent (nervi) produint-li dolor al nostre/a fill/a.

Empastant la dent també evitarem haver d’extreure la dent prematurament, eliminant la possibilitat que es moguessin les altres dents i produir problemes de malposició dental en el futur.

D’altra banda, si falta menys d’un any perquè la dent caigui per si només, no és necessari, per això és important que el dentista faci una correcta valoració.

Si després d’extreure una dent de llet passa molt temps fins que erupciona la dent definitiva, l’espai que ha quedat buit entre dent i dent pot anar-se tancant. Això pot provocar que la dent definitiva erupcioni en una posició incorrecta havent de re col·locar les dents més endavant amb ortodòncia perquè quedin correctament alineats. Per això, és millor prevenir i col·locar un petit aparell que mantingui aquest espai.

S’aconsella a partir dels 3 anys. En aquesta edat el nen ja comença a col·laborar, i es pot començar a observar la dentició temporal. És important revisar periòdicament la boca per diverses raons.

  • Una boca sana permet una correcta masticació i millorarà tant l’absorció dels nutrients com el desenvolupament del parla.
  • Podrem establir un programa de prevenció individualitzat fixant-nos en els hàbits alimentosos i en la higiene.
  • En acostumar-se des de petits a la visita al dentista, i en començar per visites de revisió on solament es mira, es perdrà la por, i el comportament serà millor en cas que s’hagi d’intervenir d’alguna manera.
  • Les revisions periòdiques permeten detectar els possibles problemes en una fase inicial, permetent arreglar-los de manera més senzilla i també menys costosa.

Realitzant un programa de prevenció individualitzat ens fixarem en diferents factors que afavoreixen l’aparició.

  • Hàbits alimentosos: Refrescs, sucs, llaminadures, xocolata, galetes són aliments que afavoreixen l’aparició de càries ja que solen portar molt sucre, poden ser àcids o de consistència enganxosa. A més en ingerir-se entre hores, trigaran més a ser raspallats i actuaran més sobre la dent.
  • Higiene: És important que des de petits aprenguin i s’acostumin a utilitzar el raspall dental després de cada menjar, en nens més petits es recomana que el pare o la mare repassi el raspallat al final ja que en estar aprenent poden deixar-se restes de menjar en alguns llocs.
  • Fluor: Avui dia totes les pastes de dents porten fluor, que ajuda enfortir l’esmalt i pot arribar a reparar càries inicials. En casos d’alt risc de càries es pot afegir glopejant  diària o setmanalment.
  • Revisions periòdiques: Visitant cada 6 mesos o cada any, podrem realitzar un seguiment comprovant tots aquests factors i solucionant els problemes segons vagin apareixent.
Desplaçat dalt de tot